Masterclass

Online masterclass: een integrale aanpak van eenzaamheid

Wat kun je als ambtenaar of lokale trekker doen om plannen doelgericht met andere, aanpalende domeinen tot uitvoering te brengen?

In deze masterclass geven we praktijkvoorbeelden van het overstijgen van het ‘eigen’ domein door praktische samenwerking met collega’s en partners van werk en inkomen, gezondheid, sport en cultuur.

  • maandag 11 november 2024
  • 15.00-16.30 uur
  • online
  • aanmelden via eenzaamheid@minvws.nl o.v.v. ‘masterclass 11 november’

Sleutel voor een effectieve aanpak

Eenzaamheid kan niet geïsoleerd worden opgelost. Het is een brede maatschappelijke opgave, integraal en domeinoverstijgend. De sleutel voor een effectieve aanpak ligt in het versterken van de samenhang tussen eenzaamheid en andere thema’s. We zien dat al terug in diverse plannen zoals GALA, WWZ, IZA, de Omgevingsvisie en Woondeals. We zien ook verschillende partners levendig samenwerken in coalities en in wijken.

En toch blijkt het praktisch maken van deze samenhang vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker omdat de aanpak eenzaamheid vaak belegd is bij één ambtenaar en een lokale coalitie trekker. Daarom organiseert het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid deze masterclass. Laat u inspireren op 11 november!

Sprekers

Tijdens de masterclass gaan we in gesprek met verschillende sprekers die ervaring hebben met het overstijgen van het ‘eigen’ domein en daar praktisch invulling aan geven.

  • Cristien Bajema (gemeente Leeuwarden) en Tamara Schoppert (Stichting OverdeDrempel) delen hoe zij kunst, cultuur en het sociaal-maatschappelijke veld verbinden om eenzaamheid aan te pakken. Ze zullen onder andere ingaan op de basishouding voor verbinding, hoe beleid en uitvoering elkaar kunnen versterken en hoe financiële middelen samengevoegd kunnen worden.
  • Ellen de Roos (gemeente Waddinxveen) vertelt hoe zij de aanpak eenzaamheid vormgeeft binnen het leefstijlakkoord. Zij is continu op zoek naar “Waar zit de beweging en waar kan ik die versterken, versnellen of verbreden?” Ze laat zien hoe een gerichte stakeholdersanalyse helpt om initiatieven rond sport, mentale fitheid, sociale participatie en eenzaamheid.
  • We spreken ook over de samenhang met Werk en Inkomen. Dit is een domein waar veel verborgen eenzaamheid is. We gaan in gesprek met Younes Yousry (projectleider) van Sociaal Ontwikkelbedrijf WSD voor 9 gemeenten binnen de stedendriehoek Tilburg-Eindhoven-Den Bosch. Hij vertelt op welke manieren ze aan participatie werken en welke betekenis dat heeft voor mensen met eenzame gevoelens.

Samen inschrijven
Om zelf gelijk een mooie stap te zetten richting integraal werken, vragen wij u om één collega van een ander beleidsterrein uit te nodigen om samen deel te nemen aan deze masterclass. Schrijf u nu samen in via eenzaamheid@minvws.nl o.v.v. ‘masterclass 11 november’

Wij hopen op uw deelname op 11 november voor een inspirerende masterclass vol inzichten en praktijkvoorbeelden!