Samenwerking
“Veel vragen gingen over eenzaamheid. Daar wilden we dus meer mee doen”
NLvoorelkaar matcht vraag en aanbod van vrijwilligerswerk. Toen bleek dat zeker de helft van de vragen te maken had met eenzaamheid, was het een logische stap om lid te worden van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Directeur Jeroen de Punder: “We legden veel van onze contacten met organisaties voor het eerst via de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Nu werken we op allerlei manieren samen met onder andere het Oranje Fonds, Achmea en Resto VanHarte.”
NLvoorelkaar is het grootste vrijwilligersplatform van Nederland. “Dat is niet alleen landelijk, want we hebben ook 65 lokale platforms. Daarmee zorgen we elk jaar voor 100.000 matches tussen vrijwilligers en organisaties of particulieren die hen nodig hebben. Van een marketingvraag tot een maatje of een klus in de tuin”, legt Jeroen uit. “Door een enquête onder onze deelnemers kwamen we erachter dat veel vragen gingen over eenzaamheid. Daar wilden we dus meer mee doen.”
Als geroepen
De uitnodiging van het ministerie van VWS om lid te worden van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid (NCTE) kwam dan ook als geroepen. Jeroen: “Dat is inmiddels een aantal jaar geleden. Ze organiseerden regelmatig bijeenkomsten met andere partners van de Nationale Coalitie. Zo ontmoetten we bijvoorbeeld Resto VanHarte. Zij bieden eenzame mensen een gratis dinerontmoeting. Daar hebben ze veel vrijwilligers voor nodig. Met ons platform helpen we ze om genoeg vrijwilligers te vinden.”
Oneindig veel
En dat is zeker niet de enige NCTE-partner waar NLvoorelkaar mee samenwerkt. “We hebben bijna oneindig veel samenwerkingen”, vertelt Jeroen. “Achmea bijvoorbeeld, die in coronatijd al haar medewerkers heeft gewezen op het bestaan van NLvoorelkaar. Net als Young Shell, die haar 3.000 jongere werknemers heeft uitgedaagd om tijdens de coronacrisis via ons platform anderen te helpen. Of het Oranje Fonds, dat de landelijke vrijwilligersactiedag NLdoet organiseert. Als deelnemers na die dag iets willen blijven doen, verwijzen ze naar NLvoorelkaar. Andersom verwijzen wij mensen die langdurig een maatje willen zijn of zoeken, naar hen door. Zo werken we op allerlei manieren samen met organisaties: van NOC*NSF tot de Zonnebloem en van Humanitas tot Thuisgekookt.”
- Vrijwilligerswerk werkt. Een feitje uit het Trendrapport dat NLvoorelkaar in maart 2021 publiceerde: bijna de helft van de vrijwilligers geeft aan dat vrijwilligerswerk heeft geholpen om gevoelens van eenzaamheid te verminderen. Opdoen van nieuwe contacten is ook vaak reden om vrijwilligerswerk te gaan doen.
Ook tijdens de coronacrisis
Dat ging ook door toen het coronavirus uitbrak. Juist zelfs. Jeroen: “Het viel ons op dat vraag en aanbod elkaar niet goed konden vinden: op sommige plekken was een overschot, op andere juist een tekort aan vrijwilligers. In overleg met het ministerie hebben we vervolgens alle NCTE-partners gebeld en gevraagd of ze nog vrijwilligers nodig hebben. Gemeenten en welzijnsinstellingen hielpen ook mee om de vraag los te krijgen, omdat veel eenzaamheid verstopt zit achter de voordeur. Dat pakte heel goed uit: tijdens de eerste coronagolf was er een stijging van maar liefst 800% in het aantal matches.”
Kletskwartiertje
Omdat NLvoorelkaar met haar platform alleen zorgt voor matches, ziet het team van twintig medewerkers vaak niet concreet waar het persoonlijke contact toe leidt. “Ik vind het belangrijk dat we weten waar we mee bezig zijn en zelf ook bijdragen”, legt Jeroen uit. “Daarom hielden we in de Week tegen Eenzaamheid het kletskwartiertje. Toen konden mensen ons een kwartier bellen en gezellig een praatje maken of een vraag stellen, net waar ze behoefte aan hadden.”
Hulp met twee kanten
Hij was erg onder de indruk van de man die hij zelf sprak. Jeroen: “Na een lastige, criminele jeugd en een drugsverleden was hij al tien jaar op het rechte pad. Maar door corona viel zijn dagritme helemaal weg en werd hij eenzaam. Ik raadde hem aan om in zijn buurt naar een inlooppunt te gaan en te kijken of hij iets kon doen. Een maand later hoorde ik dat hij dat echt gedaan heeft. Hij is vrijwilliger geworden bij een van onze klanten en helpt nu mensen met klussen in de tuin. Zo heeft de hulp twee kanten: hij voelt zich minder eenzaam en helpt tegelijkertijd anderen. Dan weet je weer waar je het voor doet.”
Meer informatie
NLvoorelkaar helpt niet alleen door vrijwilligers en organisaties met elkaar te verbinden, maar ook door eigen platforms te bouwen voor organisaties. Wil je hier meer over weten of ben je benieuwd wat NLvoorelkaar nog meer voor je kan doen? Kijk dan op de website van NLvoorelkaar.
Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid
NLvoorelkaar is deelnemer van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Wat doet de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid?