Publiek-privaat

RegioBank stimuleert ontmoeting in de buurt

Een leefbare buurt, dat is waar RegioBank zich voor wil inzetten. Een buurt waar mensen zich gezien en verbonden voelen. Dat doet de bank met 465 zelfstandige financieel adviseurs verspreid over Nederland. Waar bestaat die bijdrage uit?

RegioBank is onderdeel van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. De bank valt onder de vleugels van de Volksbank. Samen zetten zij zich in voor het maken van maatschappelijke impact. Dit doet RegioBank door het vergroten van de leefbaarheid van de kleinere dorpen van 7 duizend tot 22 duizend inwoners. Denk aan het behouden en realiseren van essentiële voorzieningen, zoals buurthuizen of de dorpswinkel om de hoek. De zelfstandig adviseurs van RegioBank spelen hierbij een belangrijke rol.

Financiële adviseurs in de buurt

“Het vergroten van de leefbaarheid doen we op twee manieren. We proberen buurten economisch vitaal te houden en staan voor het vergroten van de sociale cohesie in een buurt”, vertelt business developer Stephanie Abbel. Abbel houdt zich in de kennisgroep leefbaarheid dagelijks bezig met deze thema’s.

“We werken nauw samen met lokale financieel adviseurs. Dit zijn zelfstandig ondernemers die vaak al jaren in de buurt wonen en echt hart hebben voor de plek waar ze wonen en werken. Ze zijn een bekend gezicht voor de bewoners en weten wat er speelt. Ze kennen de mensen die er wonen goed en weten wat er nodig is om fijn te kunnen wonen, werken en leven”, legt Abbel uit.

Samen met het Oranje Fonds hebben we verschillende buurthuizen opgeknapt

Samenwerken

Naast de gesprekken die de financieel adviseurs met buurtbewoners voeren, organiseren ze ook veel activiteiten. “RegioBank heeft samen met het Oranje Fonds het VoordeBuurt Fonds opgericht. Met dit fonds stellen RegioBank en het Oranje Fonds geld beschikbaar om bijvoorbeeld buurthuizen op te knappen. Ook stimuleren we het opzetten van crowdfundacties via het platform ‘Samen voor de buurt’ voor dit soort projecten. Deze manier van geld inzamelen zorgt automatisch voor betrokkenheid en binding van de donateurs. Wat dus ook weer bijdraagt aan de verbinding in de buurt. Dit geldt zeker ook voor vrijwilligers. Het aanbod en de hulvragen van vrijwilligers brengen we via NL voor Elkaar samen”, vertelt Abbel.

Veel georganiseerd

“We hebben al veel georganiseerd de afgelopen tijd in verschillende buurten door het land”, vertelt Abbel trots. Ze pakt een lijst met allerlei projecten erbij. “Prachtige voorbeelden die we met behulp van het VoordeBuurt Fonds hebben gerealiseerd, zijn onder andere De Heijdse Lijn en The Social Zone. De Heijdse Lijn is een bus die van het ene dorpje naar het andere dorpje rijdt om ervoor te zorgen dat de, in het bijzonder oudere, inwoners mee kunnen blijven doen en dus niet geïsoleerd raken. The Social Zone verbindt jongeren en jongvolwassenen met elkaar, door elke maand leuke activiteiten te organiseren. Zoals samen koken, paintballen of het bezoeken van een escaperoom.”

Kinderen spelen buiten op een buurtactiviteit. Foto: VoordeBuurt Fonds

Financiële weerbaarheid

Naast het verhogen van de sociale cohesie in de buurt zet RegioBank zich ook in voor de vergroting van de financiële weerbaarheid van buurtbewoners. “Dit begint al in de schoolbanken. We hebben een speciaal programma voor kinderen: Held met je Geld. Op een interactieve manier leren kinderen hier meer over geldzaken. Daarnaast hebben we ook educatie voor volwassenen ontwikkeld. Dit wordt door de lokale financiële adviseurs verzorgd.

Samen meer mogelijk

RegioBank is onderdeel van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Samen met maatschappelijke organisaties, ondernemers en overheidsorganisaties maken ze zich hard om eenzaamheid bij ouderen én jongeren tegen te gaan en ontmoetingen te stimuleren.

De overheid kan het niet alleen, daarom is het zo belangrijk dat we dit samen doen

RegioBank werkt inmiddels met vijf gemeenten samen. In deze gemeenten nemen de zelfstandig adviseurs van RegioBank actief deel aan de coalitie. De gemeenten en de bank hebben hetzelfde doel en door de handen ineen te slaan, wordt er opeens veel meer mogelijk.

Met meer gemeenten samenwerken

“We willen natuurlijk met nog veel meer gemeenten samenwerken om de leefbaarheid in buurten te verbeteren”, roept Abbel op. “Gemeenten en RegioBank hebben gezamenlijke opgaven die niet in je eentje aan te vliegen zijn. Het voordeel van RegioBank is dat we echt fysiek met meer dan vierhonderd kantoren aanwezig zijn in de buurt. Je loopt er zo even binnen voor een kopje koffie. In kleine dorpen zijn ankerinstituten nodig. Dit zijn bijvoorbeeld scholen, buurthuizen, verenigingen en winkels. Die zijn nodig om een buurt leefbaar te houden, dit zijn de basisfaciliteiten die ervoor zorgen dat mensen in een buurt blijven wonen. Dit soort faciliteiten kun je samen behouden. Deze lokale samenwerking kan bijdragen aan de oplossing van grotere overheidsproblemen.”

Heb je ook een wens voor jouw buurt? Loop eens binnen bij jouw zelfstandig RegioBank adviseur in de buurt!

RegioBank ook in jouw gemeente

Iedere gemeente is natuurlijk anders. Maar RegioBank kijkt graag samen met de gemeente naar wat er mogelijk is en verbindt de lokale zelfstandig ondernemers graag met de buurtbewoners. Gemeenten kunnen contact opnemen via buurtzaam@regiobank.nl. Dan kijkt RegioBank graag samen naar wat er mogelijk is.