Initiatief in Leiden, Zuid-Holland
Filmpjes van studenten over innovaties
Eenzaamheid is een belangrijk thema voor toekomstige professionals in de ouderenzorg. De studenten van de master Vitality & Ageing aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) pakten het onderwerp vier weken lang op in zogenaamde ‘Living Labs’.
De studenten werkten in teams aan een casus uit de praktijk. Vier opdrachtgevers presenteerden hun uitdagingen rondom eenzaamheid bij ouderen. Bijvoorbeeld: hoe ontmoet je op een makkelijke manier anderen in de wijk? En hoe kan Virtual Reality (VR) een rol spelen? In een razend tempo van vier weken, bedachten de studenten innovaties volgens de zogenaamde Living Lab-methode.
Voor de presentatie maakten zij filmpjes, gebaseerd op een wetenschappelijk verslag van hun oplossing. Bekijk hier vier van de video’s:
- Ontmoetingsmogelijkheden in de wijk
- Het inzetten van VR-mogelijkheden
- Het inzetten van sportmogelijkheden
- Contact houden zonder fysieke huisbezoeken
Samen met ouderen
Een belangrijk onderdeel van het ontwikkelingstraject was de samenwerking met de doelgroep. Niet praten óver, maar mét ouderen. Een van de studenten verwoordde het als volgt:
“De werkgroepen samen met de ouderen waren heel nuttig. Ze gaven veel inzicht in het probleem vanuit hun perspectief. Ik denk dat mijn team zelfs het gros van de ideeën te danken heeft aan de samenwerking met de ouderen.”
Bijschaven
Ook in de latere fases werd de inbreng van ouderen gewaardeerd. Hierbij werd vooral gefocust op de vraag: sluit de bedachte innovatie voldoende aan bij wat ouderen nodig hebben? Het bleek dat de studenten hier en daar nog wel wat moesten bijschaven.
Ook kregen ze input met expert-sessies en keken ze met ZonMw hoe ze ervoor konden zorgen dat hetgeen ze bedacht hadden ook werkelijk in de praktijk toepassing kan vinden.
Het eindresultaat
Na vier weken presenteerden de studenten negen creatieve ideeën om gevoelens van eenzaamheid te verminderen.
Een ervan werkt met een VR-bril. Een oudere vertelde:
“Ik vind het soms moeilijk dat ik niet zelfstandig naar buiten kan. Ik kan niet meer wekelijks naar het strand, zoals ik gewend was. Ik weet dat ik mijn kinderen altijd kan bellen, maar ik wil ze niet lastigvallen. Ik zou graag wat gezelschap hebben, iemand om mee te praten.”
De studenten bedachten een manier om via een VR-bril de buitenwereld naar binnen te brengen. Door middel van een 360° video, gefilmd door familie of vrienden, kan het gevoel van op het strand zijn weer ervaren worden. Alleen of samen met anderen.
Meer informatie
Wil je ook bijdragen aan vernieuwing van de ouderenzorg? Kijk op de website van de Master Vitality & Ageing.
Foto: screenshot uit video. Bron LUMC.