Initiatief in Zaanstad, Noord-Holland
Gespreksgroep Levenskunst
In buurthuis A3 in Assendelft begeleidt Agaath Vermast, samen met Eduard, een gespreksgroep Levenskunst: negen enthousiaste dames en een heer tussen de 74 en de 90 jaar. Ze praten over van alles, maar aandacht voor elkaar staat centraal.
Soms aan de hand van thema’s, soms gebruikt Agaath kaartjes met levensvragen. Alle deelnemers hebben een eigen verhaal en achtergrond; ze kennen verdriet en verlies. De groep komt één keer per maand bij elkaar.
Levenskunst: energie willen leggen in nieuwe dingen
Levenskunst staat voor contact (leren) maken, voor weer energie willen leggen in nieuwe dingen. Mensen zonderen zich af en raken in een isolement door bijvoorbeeld het verlies van een naaste, of raken kwetsbaar door ouderdom of doordat er minder geld is.
“Met de gespreksgroepen willen we vooral voorkomen dat mensen in een isolement raken en vereenzamen”, legt Agaath uit. “Een goed gesprek doet vaak al wonderen. Door te praten met elkaar, krijg je een andere kijk op dingen.” “Maar”, benadrukt Agaath, “echte eenzaamheid los je niet zomaar op. Daar is deskundige hulp voor nodig.”
Eigen regie
De gespreksgroepen Levenskunst zijn gebaseerd op balans in je leven, op het hebben van eigen regie. Agaath: “Ik gebruik vaak het voorbeeld van psycholoog René Diekstra, die de levensgebieden ook wel ‘kamers’ van je eigen huis noemt. In iedere kamer stel je jezelf de vragen: wat doe ik hier goed, wat doe ik hier te veel of juist te weinig? En op de stoep van je huis bedenk je waar je die week aan wilt werken.”
‘Door de verhalen te delen met elkaar, leer je elkaar al snel kennen. Je lijkt wel familie van elkaar.’
Verbinden van mensen is belangrijk
De gesprekken worden als zeer positief en prettig ervaren door de groep. “Zo’n gespreksgroep is leuk”, vindt Gre. “Ik hoef ook niet iedere week op de koffie bij mijn buren. Dat vind ik veel te veel en dan wordt het ook een verplichting.”
Op de vraag waarom de dames zich hebben aangemeld voor de gespreksgroep noemen ze allemaal het contact met anderen. “Je hebt weer wat om handen en leert nieuwe mensen kennen”, vindt Gre. “En het is fijn als anderen naar je willen luisteren, aan opproppen en kniezen heb je niks”, voegt Wil toe.
Soms is een duwtje in de rug nodig
Dat de drempel om deel te nemen aan een gespreksgroep gevoelsmatig hoog is, wordt door de dames beaamd. “Je hebt wel een duwtje van iemand in je omgeving nodig”, zegt Wil. Dat duwtje kan ook komen vanuit een Sociaal Wijkteam. “Ik ben heel blij met de gespreksgroepen Levenskunst”, vertelt Anja Burger van het Sociaal Wijkteam die ook even is aangeschoven. “Wij hebben bij onze huisbezoeken weinig tijd om dieper op vragen of problemen in te gaan. Bij Levenskunst is er ruimte en tijd om je verhaal te doen, met een luisterend oor.”
Meer informatie
Voor meer informatie over ontmoetingsactiviteiten in de gemeente Zaanstad kun je kijken op langerthuiswonen.zaanstad.nl.
Meedoen aan een gespreksgroep? Dit zijn in Zaanstad de locaties en gespreksleiders:
- Assendelft, Praatcafé A3 dinsdagmorgen, Eduard Vermast tel. 075 687 3551, eduardvermast@live.nl
- Wester Koog, De Vuister woensdagmiddag, Ada Wechgelaar tel. 0628233933, a.wechgelaar@gmail.com
- Krommenie, De Pelikaan, dinsdagmiddag, Ella Visser, tel. 06 53730619, ellavisser@planet.nl
- Wormerveer, De Bloesem, dinsdagmiddag, Coby Kroon, tel. 06 44758810, cobykroon@gmail.com
- Oud Koog, Parkzicht, woensdagmiddag, Eelco Steur, tel. 06 41614859, e.steur2@chello.nl
- Zaandam Zuid, Wijkcentrum de Zuidhoek, woensdag morgen, Liliane Heitz, tel. 06 24952511, l.heitz@swt.zaanstad.nl