Initiatief door heel Nederland
Het nieuwe vrijwilligerswerk volgens NLvoorelkaar
In 2011 richtten Patrick en Mathijs NLvoorelkaar op, een platform waar mensen elkaar kunnen vinden als zij iets nodig hebben of iets voor elkaar willen betekenen. 10 jaar later zijn maar liefst 55 gemeenten aangesloten en heeft het platform meer dan 140.000 gebruikers. Er is voor meer dan 10.000.000 uur vrijwillige inzet gerealiseerd. We spraken Jeroen de Punder over het platform.
Bij NLvoorelkaar kun je terecht voor alles waarmee je het verschil maakt voor een ander of de wereld: van iets leuks doen met iemand, tot een praktische klus in huis tot online kletsen. Van een challenge tot flexibel vrijwilligerswerk of elke week aan de slag en voor je buuf of voor heel Nederland.
‘Je kunt heel makkelijk een vraag of aanbod plaatsen of erop reageren. Je maakt een profiel aan van jezelf en kunt daar allerlei informatie toevoegen. Vraag en aanbod zijn ingedeeld in categorieën: maatjes, natuur, computer etc. Zo vind je makkelijk iemand die bij je past. Je kunt iemand veilig een berichtje sturen en ontdekken of er een klik is. Zo ja, dan spreek je met elkaar af. Voor vragen kun je ons bellen en we screenen AVG proof alles op de achtergrond zodat het veilig is’, aldus Jeroen.
Ambitie
NLvoorelkaar maakt elk jaar een infographic met de resultaten en die liegen er niet om. Dit jaar werd de mijlpaal van 10.000.000 uur vrijwillige inzet behaald door inmiddels meer dan 140.000 ingeschreven deelnemers. 46% van de deelnemers had voor het platform nog nooit vrijwilligerswerk gedaan.
Jeroen: ‘We willen mensen inspireren hun tijd en talent voor anderen of de wereld in te zetten. Dat levert een goed gevoel én een mooiere maatschappij op. Twee vliegen in één klap! Uit onderzoek blijkt dat deze positieve benadering ook maatschappelijke uitdagingen tackelt: 88% van de deelnemers voelt zich door het platform minder eenzaam en 60% van de vragers noemt zich zelfredzamer. Bijna de helft lost zelfs zijn eigen hulpvraag op door vrijwilligerwerk te dóen! Dat motiveert ons elke dag om overal in Nederland vraag en aanbod bij elkaar te brengen en te groeien’.
Veranderingen in vrijwilligerswerk
Het platform speelt in op de veranderingen in vrijwilligerswerk. Jeroen: ‘Acht op de tien mensen wil iets voor een ander doen, maar niet iedereen vindt de weg naar een passende organisatie en niet iedereen kan langere tijd een dag per week vrijmaken. Via het platform kun je vrijwilligerswerk doen wanneer en hoe vaak het jou uitkomt. Dat er zoveel mensen voor het eerst via ons vrijwilligerswerk doen, laat zien dat we inspelen op een behoefte.’
Aanvulling voor hulpverleners
Ook hulpverleners gebruiken het platform. ‘Hulpverleners kunnen in gesprekken met cliënten signaleren waar zij tegenaan lopen en hen helpen hun vraag te formuleren en plaatsen. Ik zou hulpverleners van harte aan willen raden om het platform zo in te zetten voor cliënten’, moedigt Jeroen aan. ‘Het is een kleine moeite, maar je kunt net iets extra’s doen en de cliënt koppelen aan een goede match.’
Tegen eenzaamheid
Jeroen vertelt dat veel hulpvragen gaan over gezelschap, maar dat het best moeilijk is om te praten over eenzaamheid. Zo schreef een meisje met epilepsie dat ze net uit een relatie kwam en in een gat viel. Toen zij haar vraag op het platform zette, kreeg zij heel veel reacties. Ze was zo verrast dat zo veel mensen wilden helpen. Interessant is ook de onverwachte ontmoeting. ‘Zo vertelde een hulpvrager dat ze verbaasd was dat een hoogopgeleide man een toiletbril kwam bevestigen’.
Soms is het nog een stap te ver om de hulpvraag te plaatsen. Dan kun je een profiel aanmaken waar alleen je voornaam zichtbaar is. Vervolgens kun je reageren op hulpaanbod dat je aanspreekt en zelf beslissen wie je wat vraagt.
Meer weten?
Kijk op de website van NLvoorelkaar