Initiatief in Hillegom, Zuid-Holland
Sportschoolhouder Mariska: ‘Klanten zijn voor mij geen nummertje’
Hoewel de ene ondernemer de andere niet is, ziet eigenaresse van sportschool Fit4lady Mariska Barrote Mondria voor iedere ondernemer kansen om bij te dragen aan de lokale aanpak van eenzaamheid.
In 2020 wordt Mariska Barrote Mondria (op de foto links) eigenaar van Fit4lady Hillegom. De sportschool is alleen voor vrouwen en ingericht om binnen dertig minuten kracht- en conditietraining te doen. Dit is iets waar Mariska zelf naar zocht, toen zij na haar zwangerschappen terug ‘in shape’ wilde komen: “Bij krachttraining gebruiken we apparaten, bij conditietraining steps. De oefeningen worden wekelijks aangepast en zijn in meerdere niveaus te volgen. Hierdoor kan iedereen meedoen. Ook zijn de krachtapparaten op luchtdruk. Dat maakt het veilig voor de spieren en gewrichten.”
Aandacht voor elkaar
Naast Mariska’s liefde voor sport en beweging, gaat haar hart uit naar kwetsbare mensen: “Na een training merk ik soms dat iemand zijn verhaal kwijt moet. Ook laatst bij een vrouw. Haar ademhaling zat vrij hoog. In z’n algemeenheid zei ik: ‘Dit duidt er vaak op dat er angst is of iemand het lastig vindt iets los te laten.’ Het raakte haar, dus toen heb ik doorgevraagd. De verhalen kwamen los en ik bood een luisterend oor.”
Toen Mariska het Fit4lady-filiaal in Hillegom overnam, was haar insteek om meer dan alleen een sportschool voor de buurt te zijn. “Na mijn studie heb ik gewerkt en onderzoek gedaan in revalidatie, re-integratie en de GGZ-omgeving. Dit gaf mij de kans om met patiënten in gesprek te gaan. Door mij open te stellen en te luisteren, kwam ik erachter hoe veel eenzaamheid er heerst.”
Stap naar de gemeente
Mariska stapte naar de gemeente Hillegom om iets voor de gemeenschap te doen. “Bij de gemeente had ik de sportschool aangemeld als locatie voor activiteiten in de Week van de Ontmoeting om met anderen in contact te komen. Je kon pilates doen, yoga en fitness. De gemeenschappelijke interesse voor een bepaalde sport zou de drempel om over eenzaamheid te praten kunnen verlagen. Je gebruikt in die zin sport als middel, niet als doel. Maar in de praktijk pakte het toch anders uit. Er kwamen geen aanmeldingen binnen.” Mariska besloot dichter bij het vuur te gaan zitten.
Andere benadering van eenzaamheid
Na de Week van de Ontmoeting volgde een inspiratiebijeenkomst om mee te denken over de lokale aanpak van eenzaamheid in Hillegom en Lisse. De twee gemeenten trekken hierin samen op. Mariska was erbij. “De centrale vraag was: Hoe zorgen we ervoor dat we de juiste mensen met het juiste aanbod bereiken? Niet dat ik overal het juiste antwoord op heb, maar ik kan wel kritische vragen stellen en meedenken. Hieruit is een strippenkaart ontstaan, waarmee mensen overal in de gemeente iets kunnen halen. Ook een sportles bij Fit4lady. Dit kan bijvoorbeeld voor nieuwe inwoners een manier zijn om bekend te raken met de omgeving en andere inwoners.”
Uit de inspiratiebijeenkomst is een strippenkaart ontstaan, waarmee mensen overal in de gemeente iets kunnen halen. Ook een sportles bij Fit4lady.
De andere benadering van eenzaamheid is volgens Mariska een stap in de goede richting: “De mensen om wie het gaat, voelen zich niet aangesproken als het over eenzaamheid gaat. Het is misschien wel eenzaamheid, maar de persoon in kwestie ziet dat niet op die manier. Daarmee kun je de groep die je wilt bereiken mislopen. Daarom introduceren we in de strippenkaart in de Week van de Ontmoeting.” Het plan is om de strippenkaart daarna voor verschillende doelgroepen te maken.
Ondernemerschap
Als ondernemer is Mariska ook gevraagd om mee te denken met de grotere aanpak van eenzaamheid in de gemeente. Ze maakt deel uit van de kerngroep. “Met de directeur van de Hillegomse Muziekschool, Nadine Stolk, en Ryan Geerdink van The Pando Network ben ik de enige ondernemer die actief betrokken is bij de aanpak van eenzaamheid. Daarom proberen we vanuit ons ondernemerschap andere ondernemers te betrekken.”
We proberen vanuit ons ondernemerschap andere ondernemers te betrekken.
Maar de ene ondernemer is de andere niet, vervolgt Mariska. Er zijn volgens haar twee soorten ondernemers: “Je hebt een sociaal ondernemer en een financieel ondernemer. De sociaal ondernemer vindt het niet erg om extra tijd te investeren in de medemens; de financieel ondernemer houdt zich meer bezig met wat het hem oplevert. Maar om toch ook die ondernemers aan te spreken, zou ik hen het volgende willen meegeven: denk aan de lange termijn. De mensen die je nu een warm welkom heet, win je voor langere termijn doordat zij blijven en positief over jou praten tegen hun eigen netwerk.”
Geen nummertje
Daarnaast stelt Mariska andere ondernemers graag de vraag: Hoe zou jij behandeld willen worden? “Het is voor mij belangrijk dat mijn klanten geen nummertje zijn. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Daar mag je aandacht aan geven, en dit kan al op een simpele manier. Door bijvoorbeeld te vragen: Het is warm, he?! Het is een inkoppertje, maar iemand die verlegen zit om een praatje, vindt dat heerlijk.”
Het is een inkoppertje, maar iemand die verlegen zit om een praatje, vindt dat heerlijk.