Initiatief door heel Nederland

Vraag elkaar

Met een website en zogenaamde ‘Vraagelkaar Cafés’ en ‘Gelukscarrousels’ brengt het initiatief Vraagelkaar mensen actief met elkaar in contact. Contact dat regelmatig uitgroeit tot vriendschap.

Een paar jaar zijn Addie (75) en Enneke (64) nu bevriend. “Wat ik het meest in haar waardeer is dat ze zo goed kan luisteren en dat ze voor me klaarstaat”, zegt Enneke. Wat Vraagelkaar voor haar en Addie betekend heeft, vertelt ze op de website van het initiatief. Het klikte meteen toen ze elkaar ontmoetten.

Enneke zat na het verlies van haar man, moeder en zus en een operatie hoog in haar verdriet. Ze schuift elke dinsdag aan voor het avondeten bij Addie als ze therapie heeft gehad. “Die behandeling is geestelijk heel erg vermoeiend. Het is fijn dat ik dan bij haar kan komen eten. Voor onze eerste ontmoeting hebben we afgesproken bij het pannenkoekenhuis en een ijsje gegeten. Een andere keer zijn we naar het Mondriaanhuis in Amersfoort geweest, hebben we gewinkeld en lekker geluncht. We hebben toen veel met elkaar gepraat en gedeeld. Over van alles en nog wat.” Verder volgen ze een cursus keramiek en een cursus bloemschikken voor de ontspanning.

Vriendschappen

Het is één van de vriendschappen die ontstaan zijn door Vraagelkaar. Basis is de website vol vragen van buurtgenoten die iemand zoeken om samen iets leuks te doen. Sinds de start in 2012 zijn er al 12.000 mensen geregistreerd. Meedoen kan eenvoudig door een profiel aan te maken en aan te geven wat je zoekt en wat je kunt bieden. Deelname is kosteloos.

Daarnaast organiseert Vraagelkaar in een aantal gemeenten activiteiten buiten de website om in de Vraagelkaar Cafés. Op dit moment werkt Vraagelkaar daarvoor samen met Den Haag, Dronten, Lelystad, Smallingerland en Ooststellingwerf.

Als een ritssluiting

“Wij geloven dat vriendschap voor iedereen mogelijk is”, zegt Janet Turkstra, oprichter van Vraagelkaar. “Dat er bij ieder mens iemand in de buurt woont die qua vriendschap en betekenis past als een ritssluiting.” Op allerlei manieren kunnen buurtgenoten met elkaar in contact komen om samen iets doen: wandelen, fietsen, naar het theater of gezellig samen een kopje koffie drinken.

Vanuit deze ontmoetingen kunnen vriendschappen ontstaan. “Of je nu een jonge moeder bent met kinderen, of zoals Jo en Gert die beide in de 90 zijn. Zij genieten van de bijzondere gesprekken die ze samen voeren. Ze passen bij elkaar qua achtergrond, hun ervaringen tijdens de oorlogstijd, de verlovingstijd en de manier waarop ze in het leven staan.”

Vraagelkaar Café

In een Vraagelkaar Café en in een Gelukscarrousel ontmoeten deelnemers elkaar in een programma met workshops, zoals: filosofie, dansen, zityoga, schilderen, haken en breien. Maar ze kunnen er ook terecht voor een gezichtsmassage of manicure. Aan ‘gelukstafels’ maken cafégangers ongedwongen kennis met buurtgenoten die hun interesse delen en het ook leuk vinden om samen iets te doen.

Er zijn speciale inspiratiecoaches die ondersteuning bieden bij het vinden van de juiste match. “En dat werkt!”, zegt Turkstra enthousiast. “Na afloop van bijeenkomsten gaat maar liefst 65% van de deelnemers met een afspraak naar huis. De inspiratiecoaches blijven ook daarna betrokken om bijvoorbeeld te informeren hoe de afspraak is verlopen.”

  • Voor wie meer wil lezen over vriendschap sluiten: op basis van haar gesprekken door de jaren met Vraagelkaar schreef initiatiefnemer Janet Turkstra het boek De Gelukstafel (17,95 euro). Met praktische handvatten voor contact maken en het sluiten van vriendschappen.

Meer informatie

Ga naar Vraagelkaar.nl en doe direct mee. Bellen kan ook, 088-7878901.

Als gemeente samenwerken met Vraagelkaar? Lees meer over de methodiek van Vraagelkaar in het boekje Vraagelkaar – Effectief platform voor verbinding, betekenis en vriendschap. Dit boekje kun je als pdf aanvragen via communicatie@vraagelkaar.nl

Foto: © Vraagelkaar