Appingedam
Brede coalitie is kracht van Appingedam
In Appingedam, na recente herindelingen onderdeel van de gemeente Eemsdelta, zetten meer dan tachtig organisaties zich samen in om eenzaamheid tegen te gaan. “We hebben een stevige coalitie. In de toekomst sluiten wellicht ook commerciële organisaties zich aan”, vertelt Engelina Eissens, netwerkregisseur bij Candanz Welzijn.
Engelina: “Zowel jong als oud ervaart eenzaamheid. In de stad Appingedam speelt vergrijzing een belangrijke rol. Corona helpt ook niet mee. En dan zitten we ook nog eens middenin het aardbevingsgebied. Buren die al dertig jaar naast elkaar wonen, moeten opeens verhuizen. Daar gaat de steunende buurvrouw die een potje eten kookt of een praatje maakt.”
Steeds meer partijen sluiten zich aan
Een maatje voor iemand zoeken, bezoekjes plannen, dagbesteding regelen: dit alles is een stuk gemakkelijker als je een beroep kunt doen op organisaties in de buurt. “Al in 2015 kwamen partijen in Appingedam bij elkaar en nam de toenmalige gemeente eenzaamheid op in haar gezondheidsbeleid. In eerste instantie ging het vooral om organisaties die veel met volwassenen en ouderen werken. Denk aan thuiszorg, huisartsen en kerken. Maar al vrij snel sloten tientallen andere netwerkpartners zich aan. Zoals basisscholen en sportverenigingen.”
Iedereen begint elkaar te vinden.
Al 84 partijen ondertekenden inmiddels het ‘Damster Manifest’ om eenzaamheid tegen te gaan. En nu volgt een volgende stap. “We zijn onder andere van plan ook commerciële organisaties te betrekken in onze aanpak. Winkeliers, notarissen, kappers, et cetera. Dit helpt ons om steeds beter te worden in het signaleren en aanpakken van eenzaamheid.”
Resultaten van inspanningen zien
Na ruim vijf jaar ziet Engelina de resultaten van alle inspanningen in Appingedam. Een mooi succesverhaal vindt Engelina de vrouw die, als haar kinderen naar school waren, altijd alleen thuis zat. Zij kwam in een activeringsprogramma bij de toenmalige Algemene Stichting Welzijn Appingedam (ASWA-Welzijn) terecht, leerde mensen kennen en ontwikkelde haar talenten. Onder andere in de keuken van ASWA. “Dat resulteerde in een baan als kok. Geweldig om te zien hoe goed het nu met haar gaat.”
Lokaal en landelijk samenwerken
De stad Appingedam en Candanz Welzijn werken nauw samen met partijen die zijn aangesloten bij het Damster Manifest. Naast de lokale samenwerking, zoekt Appingedam ook de landelijke samenwerking op. Met de ondertekening van de ‘vijf pijlers’ sloot de gemeente zich op 22 september 2020 aan bij het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Engelina besluit: “Ik ben erg trots op de ondertekening. Eenzaamheid in zijn geheel is niet op te lossen. Maar als we samenwerken, kunnen we wel lichtpuntjes bieden.”
Meer informatie