BUREN
Burense bewaarblik
Hoe houden gemeenten in deze tweede coronagolf contact met hun kwetsbare, zelfstandig wonende ouderen? De gemeente Buren zet hiervoor het ‘Burense bewaarblik’ in.
Het ‘bewaarblik’ is een echt blikje met informatie en tips voor ouderen om deze moeilijke periode door te komen. Elke maand brengt een vrijwilliger een aanvulling langs en maakt dan een praatje.
Met elkaar in contact blijven
Marien van Schijndel is opbouwwerker bij Welzijn Rivierstroom en bedacht het bewaarblik. “Tijdens de eerste coronagolf organiseerde ik een zoomsessie met collega’s die ook met kwetsbare, zelfstandig wonende ouderen werken. Ook de ambtenaar ouderenbeleid van de gemeente Buren was aanwezig. We wisselden ideeën voor ontmoetingen uit en spraken over samenwerking in coronatijd. Onze plannen voor ontmoetingen zijn door de komst van de tweede golf op de plank beland, maar het idee voor het Burense bewaarblik niet.”
Onze plannen voor ontmoetingen zijn door de komst van de tweede golf op de plank beland, maar het idee voor het Burense bewaarblik niet.
Burense bewaarblik
Marien vervolgt: “We wilden iets ontwikkelen waarmee we in deze moeilijke periode in contact zouden blijven met kwetsbare ouderen. Het moest positief en leuk zijn; iets om te krijgen, iets om te geven en iets om naar uit te kijken. Dat werd het bewaarblik.” De gemeente Buren was enthousiast en gaf Welzijn Rivierstroom en de GGD Gelderland Zuid de opdracht het Burense bewaarblik te ontwikkelen.
Positieve gezondheid
De inhoud van het bewaarblik is geïnspireerd op het begrip positieve gezondheid. Er zitten kaartjes in met daarop thema’s die bijvoorbeeld gaan over voldoende bewegen, sociale contacten onderhouden en mentaal gezond blijven. “In de Week tegen Eenzaamheid in oktober zijn we gestart met het uitdelen van de blikken”, vertelt Marien. “Tot het voorjaar van 2021 komt er elke maand een vrijwilliger langs – uiteraard veilig en op gepaste afstand – met een kaartje en iets leuks om de inhoud van het blik aan te vullen. Het is steeds dezelfde vrijwilliger, waardoor een band ontstaat.”
200 ouderen
Zo’n 200 ouderen hebben al een bewaarblik ontvangen en een vaste vrijwilliger. Veel vrijwilligers komen van de Zonnebloem. De ouderen komen in beeld via onder andere het sociaal team, het geriatrisch netwerk en de thuiszorgorganisaties. De reacties van zowel ouderen als vrijwilligers zijn erg positief. Marien: “We horen dat er leuke, verrassende gesprekken ontstaan. Daar ben ik blij mee. En nu met de lockdown is het fijn om via vrijwilligers een oogje in het zeil te kunnen houden. Mochten zij signalen ontvangen van ouderen die het moeilijk hebben, dan kunnen we snel kijken wat we daaraan kunnen doen.”