Lief & Leedstraten

Een vrouw bekijkt een boeket met bloemen dat ze heeft gekregen
Beeld: ©Anne Kaere fotografie / Lief & Leedstraten
Bewoners kijken naar elkaar om in Lief & Leedstraten

Bewoners kijken naar elkaar om in Lief & Leedstraten

Algemene informatie

Wat

In Lief & Leedstraten richten bewoners zich op omzien naar elkaar, extra aandacht voor mensen die dat nodig hebben en het bouwen aan een straatcommunity. Elke Lief & Leedstraat heeft een potje van waaruit gedurende een jaar kleine attenties zoals een bloemetje of chocolaatjes kunnen worden betaald.

Waar

Er zijn ongeveer 2.500 Lief & Leedstraten in Nederland in 50 deelnemende gemeenten.

Doel

In een Lief & Leedstraat geven bewoners extra aandacht aan een buur als dat nodig is. Zo ontstaan warme, zorgzame straten waarin iedereen kan meedoen. Voor buren die meer omzien naar elkaar wordt de drempel die er kan zijn om hulp te vragen of aan te bieden steeds lager.

Doelgroep

Lief & Leedstraten zijn voor alle bewoners in een straat: van 0 tot 100 jaar oud.

Praktische informatie

Wie voert het uit 

Dat verschilt per gemeente. Vaak is het een welzijnsorganisatie. Soms een woningcorporatie, een aparte stichting en soms pakt de gemeente de coördinatie zelf op. 

Opstartproces

Als een nieuwe gemeente de methodiek overneemt gaat dit via een masterclass waar de direct betrokkenen bij de uitvoering getraind worden. Daarbij hoort een informatiepakket met alle relevante materialen om snel aan de slag te kunnen. Gemiddeld duurt het drie maanden om het initiatief op te zetten.

Looptijd

Een straat blijft als het goed is jarenlang een Lief & Leedstraat.

Kosten

Afhankelijk van de grootte van een gemeente zijn er kosten voor de overname van de methodiek. Verder zijn er kosten voor de betrokken medewerkers, budgetten voor de potjes per straat (hoogte jaarbudget bepaalt gemeente zelf) en communicatiemiddelen.

Erkenning interventie

Dit initiatief is niet opgenomen in één van de databanken met erkende interventies.

Meer informatie

www.liefenleedstraat.nl