Resto VanHarte

Een serveerster van Resto VanHarte geeft een vrouw haar eten
Beeld: ©Resto VanHarte

Op regelmatige basis samen koken en eten met buurtgenoten

Algemene informatie

Wat

Resto VanHarte creëert met wekelijkse pop-up restaurants een warme en uitnodigende omgeving waar mensen samenkomen aan de eettafel.

Waar

Resto VanHarte heeft ongeveer 50 locaties verspreid door Nederland.

Doel

Resto VanHarte wil het sociale netwerk van mensen vergroten en versterken.

Doelgroep

Bij Resto VanHarte is iedereen welkom, wat je leeftijd, cultuur of maatschappelijke positie ook is. Er is speciale aandacht voor doelgroepen die vanwege verschillende achtergronden en uitdagingen een groter risico lopen op sociaal isolement zoals ouderen, mantelzorgers, vluchtelingen, statushouders, alleenstaande ouders, mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, mensen met een beperking of mensen met een beperkt inkomen. Voor sommige doelgroepen organiseert Resto VanHarte samen met andere organisaties op maat gemaakte avonden en kookclubs.

Praktische informatie

Wie voert het uit

Vrijwilligers voeren het initiatief uit, ondersteund door een betaalde professionele kok (locatiecoördinator). Het hoofdkantoor begeleidt de locaties met het neerzetten van het initiatief en zorgt voor het proces en andere dingenn (onder andere de reserveringslijn en fondsenwerving).

Opstartproces

Het starten van een Resto-locatie in een gemeente waar Resto VanHarte nog niet aanwezig is, gebeurt altijd in overleg met en na vooronderzoek in die gemeente. Daarmee kan zowel de gemeente als Resto VanHarte beginnen. Gemeenten nemen daarvoor contact op met Resto VanHarte via info@restovanharte.nl of telefonisch 020-3033030.

Als een Resto-locatie wordt geopend, is de opstarttijd ongeveer drie maanden. In deze tijd bekijkt en kiest Resto VanHarte locaties, koopt de spullen die nodig zijn, neemt een betaalde locatiecoördinator aan of wijst die aan, werkt vrijwilligers in, regelt de reserveringssite, bestelt de kassa's en pinmachines en doet de PR & communicatie in de buurt (gastenwerving).

Looptijd

Een standaard Resto VanHarte draait een jaar waarin 47 keer met elkaar wordt gegeten. Resto VanHarte streeft ernaar om dit meerdere jaren te doen omdat de invloed  dan groter is.

Kosten

Afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de locatie, voldoende aanwezigheid doelgroep en problematiek, voldoende te mobiliseren vrijwilligers, voldoende partijen die ook financieel kunnen bijdragen, voldoende afwezigheid van kosten die hoger zijn dan een gemiddelde begroting (zoals de huur) zijn de kosten ongeveer € 25.000,- per locatie per jaar.

Erkenning interventie

Dit initiatief is opgenomen als “goed beschreven” in de Databank Effectieve sociale interventies van kennisinstituut Movisie.

Meer informatie

www.restovanharte.nl