Sociaal Tuinieren
Meer groen in de wijk én mensen met elkaar verbinden door tuinieren
Algemene informatie
Wat
Sociaal Tuinieren onderhoudt met vrijwilligers tuinen van mensen in een kwetsbare situatie.
Waar
Sociaal Tuinieren bestaat in 40 gemeenten gespreid over Nederland.
Doel
Door het opknappen, tegels verwijderen, duurzaam beplanten en regelmatig bijhouden van verwaarloosde tuinen door lokale vrijwilligers doorbreekt Sociaal Tuinieren het isolement van kwetsbare mensen én zorgen vrijwilligers voor meer groen in de wijk.
Doelgroep
Sociaal Tuinieren is voor bewoners met een privétuin die fysiek of mentaal niet in staat zijn om hun tuin te onderhouden.
Praktische informatie
Wie voert het uit
Lokale organisaties voeren de interventie zelfstandig uit. Voor hulp of inspiratie doen ze een beroep op Stichting Sociaal Tuinieren. In 2025 is alle kennis over deze interventie toegankelijk voor iedereen die wil starten met Sociaal Tuinieren. Ook kun je als gemeente advies/begeleiding op maat inkopen.
Opstartproces
Het opzetten van een projectdag door een kartrekker kost 35 uur coördinatie en het begeleiden van de vrijwilligers bij het onderhoud van 5 tuinen 10 uur per jaar. Medewerking van de gemeente en woningbouwcorporatie is essentieel.
Looptijd
De looptijd is minimaal een jaar met eerst een projectdag waarin de make-over plaatsvindt en daarna is er ieder kwartaal onderhoud van de tuin.
Kosten
De kosten voor het uitvoeren van een projectdag voor 5 bewoners met 5 tuinen zijn: 35 uur coördinatie, 18 uur tuinontwerper, 10 uur woningcorporatie, € 1.000,- voor planten, grond en houtsnippers. De gemeente betaalt ook voor containers en afvoer van grond. Er zijn ook 20 vrijwilligers. Daarna zijn er kosten voor het onderhoud 4 keer per jaar, 10 uur coördinatie, €1.000,- voor planten en 8 vrijwilligers.
Erkenning interventie
Dit initiatief is niet opgenomen in één van de databanken met erkende interventies.