Coalitie Erbij Rotterdam bestaat 10 jaar. Inmiddels telt de coalitie 122 partners en 8 kernpartners. De focus ligt op kennisontwikkeling en -deling. Voorzitter Melek Erdogan schrijft het succes van de lokale coalitie vooral toe aan de diversiteit van het netwerk: “We maken impact in de praktijk omdat iedereen inhoudelijk betrokken is op verschillende manieren.”
Tien jaar geleden begon Coalitie Erbij Rotterdam vanuit het initiatief van directeuren van verschillende welzijnsorganisaties. In die tijd werd de stad opgeschrikt door een tragisch incident: Beppie de Bruin was ongemerkt overleden en werd tien jaar later pas aangetroffen. Na dat nieuws werd eenzaamheid en sociaal isolement een belangrijk onderwerp. Het stadsbestuur wilde vooral urgentie geven aan eenzaamheid in de stad.
Beeld: © Coalitie Erbij Rotterdam
Diversiteit in disciplines
Sindsdien is de organisatie veel veranderd. De directeuren zitten niet meer in de kerngroep. In plaats daarvan zitten er mensen van verschillende functies en disciplines. Daarnaast is er een groep van lerende praktijken waar professionals aan meewerken. Een expertgroep werkt als de schakel tussen die twee groepen om ervoor te zorgen dat er genoeg kruisbestuiving is. “Als het kernteam inclusief is, wordt de uitvoering ook diverser in de praktijk waarin we impact maken”, zegt Erdogan.
Die diversiteit zit hem niet alleen in mensen van verschillende culturele achtergronden. “Diversiteit gaat ook over de manieren waarop je mensen bereikt en kennis deelt”, vertelt Erdogan. In de coalitie zitten bijvoorbeeld professionals uit de zorg en het sociaal domein maar ook kerken en maatschappelijke organisaties. “Ook is er nu meer aandacht voor eenzaamheid onder jongeren, waar de aandacht eerst vooral uit ging naar ouderen. Deze inclusiviteit heeft geleid tot een sterker netwerk en meer geïntegreerde oplossingen voor eenzaamheid in Rotterdam.”
Sociale Kaart
Door een diversiteit aan organisaties en mensen van verschillende culturen is één van de resultaten van meer aandacht voor jongeren de Sociale Kaart Jongeren. Het kernteam zag dat er veel professionals waren die niet wisten wat ze moesten doen als ze geconfronteerd werden met eenzaamheid. De coalitie besloot daarom om alle initiatieven op het gebied van zorg en welzijn, wonen en werk en inkomen in kaart te brengen. Vanuit de inhoudsopgave kun je op de verschillende organisaties klikken of op thema of gebied zoeken. “Dat werd goed ontvangen en uiteindelijk ontwikkelden we ook QR-codes waardoor de website voor jongeren nog makkelijker te vinden is”, zegt Erdogan.
"Je kunt niet altijd dezelfde dingen blijven doen omdat je ze altijd zo hebt gedaan."
Dingen anders durven doen
De gemeente is een belangrijke partner voor de coalitie. “Ze bieden niet alleen financiële steun, maar ook beleidsmatige ondersteuning, waardoor we onze doelen effectiever kunnen nastreven”, zegt Erdogan. “Dat is belangrijk omdat ze zelf met ideeën komen en dus niet in de rol van opdrachtgever zitten.” Ze noemt hierbij de ruimte om met bijvoorbeeld een nieuwe aanpak te komen. “Die vorm van vrijheid heb je nodig om te kunnen innoveren.”
Erdogan is dan ook trots dat de coalitie dingen anders durft te doen. “Je kunt niet altijd dezelfde dingen blijven doen omdat je ze altijd zo hebt gedaan. Met onze podcast ‘Stemmen van Eenzaamheid’ hebben we niet alleen het gesprek over eenzaamheid verbreed maar ook gezien dat de vorm van podcast een nieuw publiek bereikt. Dat willen we blijven doen: nieuwe manieren vinden om kennis te delen.”
Nieuwe dingen oppakken
Wat Erdogan dan ook aan andere coalities wil meegeven, is om nieuwe thema’s en projecten durven op te pakken. “Zo blijf je relevant en effectief. Sta ook open voor nieuwe ideeën en perspectieven om inclusiviteit te bevorderen. Het ene idee kan altijd tot iets nieuws leiden.” Wat dat betreft, is het niet slecht om ambitieus te zijn, volgens Erdogan. “Start wel met haalbare stappen en werk vooral samen met diverse partners. Als je focust op wat werkt, maak je meer impact.”
(20 januari 2025)