Deventer heeft een actieve coalitie van ongeveer 35 partners. De coalitie Deef staat voor oprechte aandacht voor elkaar. De coalitie maakt die aandacht graag bereikbaar voor elke inwoner én gemeente. Dat doen ze door altijd duurzaam te kijken naar activiteiten. Ze houden het enthousiasme erin door uit te gaan van de eigen organisatiedoelen van elke partner. Programmamanager Elise Steunebrink: “Je wil ook mensen bereiken die niet in beeld zijn. En dat kan als activiteiten niet eenmalig zijn.”
Deef bestaat sinds 2021. In Deventer ervaart 48% van de inwoners lichte tot zeer ernstige gevoelens van eenzaamheid. Dat cijfer stijgt elk jaar. Steunebrink benadrukt dat eenzaamheid op zich niet een probleem is. “Dat hoort bij het leven”, zegt ze. “Als je het zelf niet kan oplossen, is het problematisch. Daarom praten we eerder over vereenzaming.”
Beeld: © Deef
Haakje vanuit de organisatiedoelen
Sinds een jaar of twee hoeft Deef eigenlijk geen nieuwe partners te zoeken. Die komen naar de coalitie toe. “Ook al is eenzaamheid een breed begrip, iedereen heeft er mee te maken en dat betekent dat er altijd wel een haakje is vanuit de organisatiedoelen”, vertelt Steunebrink. In de coalitie zitten veel partners uit zorg en welzijn en vrijwilligersorganisaties, maar ook organisaties waar je niet in eerste instantie aan denkt, zoals een woningcorporatie, een kapper en een supermarkt. Elke partner bepaalt zelf wat ze doen.
"In de coalitie zitten veel partners uit zorg en welzijn en vrijwilligersorganisaties, maar ook een woningcorporatie, kapper en supermarkt"
Steunebrink kijkt altijd mee naar wat dat dan precies is. “De activiteiten moeten namelijk aansluiten bij de eigen doelen. Op die manier wordt de aanpak niet iets wat je erbij doet, maar iets wat bij je past en de eigen organisatiedoelen zelfs kan versterken. En omdat iedere organisatie weer anders in elkaar zit, heeft iedereen ook een unieke bijdrage. Waar de ene niet zoveel medewerkers heeft maar wel een mooie locatie voor ontmoeting, heeft de ander een groot bereik onder inwoners.”
Geen praatgroep
Belangrijk voor het succes van Deef is de afspraak dat ze geen praatgroep zijn. “Met praten worden inwoners niet geholpen”, zegt Steunebrink. “We komen in actie. En we maken gebruik van wat al aanwezig is aan bestaande initiatieven van inwoners en het aanbod van organisaties.” Een belangrijke aanvulling is dat de acties van Deef niet eenmalig zijn. Duurzaamheid is een voorwaarde voor nieuwe ideeën. “Initiatieven zoals de lichtjestour en Camper Deef on tour zijn succesvol omdat die steeds weer terugkomen of omdat mensen van daaruit doorstromen naar andere activiteiten. Als er dus een nieuw idee is, kijken we altijd naar wat het duurzaam maakt”, zegt ze.
"Acties van Deef zijn niet eenmalig. Duurzaamheid is een voorwaarde voor nieuwe ideeën"
Concreet in actie
Vanuit de gedachte dat de partners in de coalitie elkaar hierin kunnen aanvullen, ontstonden de vijf sporen waar Deef langs werkt:
- acties;
- signalering en interventie;
- verduurzaming van initiatieven;
- imago en bewustwording;
- en jongeren en eenzaamheid.
In de uitingen van Deef is er altijd aandacht voor hoe er wordt gepraat over eenzaamheid. “Eenzaamheid is niet zielig, iedereen krijgt er een keer mee te maken”, vertelt Steunebrink. “Onze acties moeten inspireren. Daarom werken we met mooie spreuken en storytelling. En daardoor spreekt het onderwerp niet alleen aan, maar weten mensen ook wat ze concreet kunnen doen. Het doel is vooral om zoveel mogelijk mensen te bereiken en mensen een ander perspectief mee te geven. En we willen ook de mensen bereiken die we niet in beeld hebben.”
Kennis en ervaringen delen
Deef vindt het belangrijk om de kennis en ervaringen over hun aanpak te delen. Zo bieden ze bijvoorbeeld een training aan professionals en vrijwilligers over het herkennen van eenzaamheid en over welke interventies het meest succesvol zijn per situatie. De training wordt gegeven door een ervaringsdeskundige en ontving tot nu toe lovende reacties. Ook het theaterprogramma “Verhalen die raken” is een activiteit die Deef graag naar andere gemeenten brengt. Het idee: uitgedaagd worden om met mensen in contact te komen zonder je anders voor te hoeven doen. Steunebrink: “Dat geeft mooie inzichten en kan heel bevrijdend zijn.”
Meer informatie
Meer weten over wat Deef allemaal doet? Mail dan naar info@deefdeventer.nl. Of kijk op de website van Deef op www.deefdeventer.nl.
(19 februari 2025)