Er is een enorme potentie die ondernemers hebben in het tegengaan van eenzaamheid. Ondernemers kunnen een belangrijke vindplaats zijn, signalen oppikken en iets betekenen. Niet alleen voor hun klanten, maar ook voor hun medewerkers en zichzelf. Toch is het voor gemeenten vaak nog lastig om ondernemers te benaderen. En hoe zorg je ervoor dat ze betrokken blijven bij de aanpak tegen eenzaamheid?
Eén tegen eenzaamheid-adviseur Chantal van Arensbergen ziet dat gemeenten vaak een drempel voelen om ondernemers te betrekken in hun aanpak tegen eenzaamheid. Zij geeft de volgende tips om de drempel te verlagen en de verbinding aan te gaan: gewoon erop af gaan, contact van mens tot mens, haakjes zoeken en doen én blijven doen.
Beeld: © Ministerie van VWS
De drempel over
Leon Kloos houdt zich als buurtcoach in de gemeente Leiden bezig met het verbeteren van de buurt. Waar hij in het begin wel een drempel ervoer, bezoekt hij inmiddels enthousiast de winkeliers in de wijk. Ook de winkeliers waar hij vooraf niet direct een link met het thema eenzaamheid verwachtte. “Ondernemers zijn de voelsprieten van de wijk. Zij hebben elke dag contact met allerlei verschillende mensen. Op die manier merken zij vaak als eerste wanneer iemand zich terugtrekt of hulp nodig heeft.”
Volgens Van Arensbergen kunnen ondernemers een belangrijke rol spelen in de aanpak tegen eenzaamheid. “Ondernemers komen vaak met creatieve oplossingen omdat ze op een andere manier in aanraking komen met mensen met eenzaamheidsgevoelens. Daarom hebben ze ook een ander bereik. Sommigen zien bijvoorbeeld veel jongeren of mensen met een migratieachtergrond. Zo kun je dus samen kijken naar waar je elkaar kunt aanvullen.”
"De sleutel is de persoonlijke benadering"
Persoonlijke benadering
Gina van Bree, die voor de gemeente Maashorst werkt aan de aanpak eenzaamheid, pleit in dat opzicht ook ervoor om de betrokkenheid van ondernemers flexibel te maken. “Als ondernemers zelf aangeven in hoeverre en op welke manier ze zich willen inzetten, kun je kijken waar de energie op zit. Dan blijft het enthousiasme ook.” Over waarom de samenwerking met ondernemers in de coalitie in Maashorst succesvol is, is Van Bree duidelijk. “De sleutel is de persoonlijke benadering. Door direct het contact aan te gaan, maak je het ook laagdrempelig voor ondernemers.”
Doen wat bij je past
Maar het begint bij het gesprek aangaan. Van Arensbergen: “Vaak weet je van tevoren niet wat ondernemers willen doen. Door tijd vrij te maken en regelmatig je gezicht te laten zien, creëer je ruimte om het gesprek aan te gaan over wat ondernemers kunnen bijdragen.” Van Arensbergen vertelt dat ondernemers allerlei verschillende dingen kunnen doen: signaleren, sponsoren en kennis delen zijn één van de vele voorbeelden. “Maar laat ondernemers vooral doen wat bij ze past”, vult ze aan.
Eenzaamheid bij personeel
Wat ondernemers kunnen bijdragen aan de aanpak tegen eenzaamheid kan soms verrassend zijn. Jeroen Mensink, accountmanager bedrijven bij de gemeente Hellendoorn, werd verrast door hoeveel ondernemers al bezig zijn met het thema. Zeker als het gaat om eenzaamheid bij personeel. In gesprek met het bestuur van de ondernemersvereniging ontdekte hij dat ondernemers veel bezig zijn met bijvoorbeeld ziekteverzuim tegengaan en personeel vinden én binden. “Ondernemers werken daarom vaak graag mee, maar hebben vaak beperkt de tijd. Daarom is het belangrijk om in gesprek met ondernemers het te hebben over wie zij zich zorgen maken en hoe je hen daarin kunt helpen”, zegt hij.
"Ondernemers betrokken blijven houden is een kwestie van volhouden"
Contact blijven aangaan
Waar vind je ondernemers die mee willen helpen in de aanpak tegen eenzaamheid? Van Arensbergen adviseert om het niet te moeilijk te maken. “Kijk wie al warme contacten heeft met ondernemers. Denk aan de bedrijfscontactfunctionaris, de buurtcoach en lokale sleutelfiguren. Ondernemers zijn makkelijk te vinden. Je vindt ze bijvoorbeeld bij netwerkborrels, winkeliers- en ondernemersverenigingen en HRM-overleggen van bedrijventerreinen. Collega’s bij de gemeente hebben vaak ook al contacten met bedrijven dus vraag hen daar ook naar.”
Uiteindelijk is het belangrijk om ondernemers betrokken te blijven houden. “Dat is eigenlijk een kwestie van volhouden”, vertelt Kloos. In Leiden doet hij vaak een rondje om zijn gezicht te laten zien. “Ik maak daar tijd voor vrij in m’n agenda, maar uiteindelijk ben ik er niet veel tijd kwijt aan”, zegt hij. “Ook al gaat het niet per se over eenzaamheid, je laat op die manier toch zien dat je tijd vrij maakt voor ze en zo verwatert het contact niet. Je moet het contact blijven aangaan.”
In onderstaande video vertelt Kloos over hoe hij de relatie met ondernemers zoals kapper Karim George Ziwane onderhoudt en hoe hij ze in de aanpak tegen eenzaamheid betrekt.
Meer informatie
Wil je als gemeente aan de slag met ondernemers en hen betrekken bij de aanpak tegen eenzaamheid? Neem contact op met jouw Eén tegen eenzaamheid-adviseur of mail eenzaamheid@minvws.nl.
Dit artikel is geschreven op basis van de masterclass ‘Eenzaamheid en ondernemers', die plaatsvond op 10 maart jl.
(8 april 2025)