Erica: "Ook na het campingweekend houden buurtbewoners contact"

Met de zomervakantie in zicht maken 52 buurtcampings in Nederland zich op voor een magisch weekend kamperen in hun park om de hoek. Ook de beheerders van De Buurtcamping in Krommenie, Erica Leijen en Gerrit Gelderman, zijn druk in de weer om alles op poten te zetten.

De Buurtcamping in Krommenie
Beeld: ©Stichting de Buurt

De Buurtcamping is een tijdelijke camping in de zomervakantie op een veldje bij jou in de buurt. Het maakt niet uit of je oud of jong bent, in een groot of klein huis woont of helemaal geen onderdak hebt. Iedereen is welkom en gelijk op de camping. Gerrit grapt: “Met een toiletrol onder je arm ziet iedereen er even lullig uit.”

Er is in Krommenie dit jaar ruimte voor 150 mensen. Deelnemen kan iedereen, want het streven is dat een derde vrijwilliger is, een derde betaalde kampeerders zijn en een derde van de plekken is gereserveerd voor mensen met ‘een kleine beurs’. En voor wie niets heeft te besteden, is daar Tante Leen. Erica legt uit: “Bij dit kraampje kun je spullen brengen en gratis lenen. Dus iedereen die wil kamperen, kan dat. Ook worden kampeerplekjes, tenten, matjes en alles wat erbij komt kijken gesponsord. Hierdoor ontstaat steeds meer diversiteit.”

Meer mensen in de buurt kennen

De Buurtcamping is een initiatief van Roderik Schaepman. Hij bedacht De Buurtcamping om buren meer in contact met elkaar te laten komen. Het is inmiddels een stichting die samen met inwoners, ondernemers en organisaties streeft naar een fijnere buurt; waarin je elkaar groet, kent en helpt. Schaepman begon De Buurtcamping tien jaar geleden in Amsterdam, nu zijn er ieder jaar tientallen buurtcampings door heel Nederland. Uit eigen onderzoek blijkt dat de campings bijdragen aan meer betrokkenheid van deelnemers bij de buurt en deelnemers na een camping meer mensen kennen in de buurt.

Wat mij greep, was de simpelheid. Je hebt in een dorp of stad een park met gras en op dat gras kun je kamperen. Maar er ontstaat zoveel meer.

In 2018 was Erica één van de beheerders van de eerste buurtcamping in Krommenie. Gerrit was het eerste jaar te gast en sloot zich daarna vanuit enthousiasme voor het concept aan bij het team. Gerrit: “Wat mij greep, was de simpelheid. Je hebt in een dorp of stad een park met gras en op dat gras kun je kamperen. Maar er ontstaat zoveel meer.” Er zijn zo’n twintig vrijwilligers die al vanaf mei bezig zijn met vergunningen, sponsoren, sanitair, maaltijden en flyeren.

Activiteiten

In Krommenie staan dit jaar vijftig tot zestig tenten. Met ruimte voor een voetbalveldje. “Als de zomervakantie vrijdag 15 juli voor de kinderen begint, worden die middag om 16.00 uur de tenten opgezet. Daarna hijsen we om 18.00 uur de vlag en is de camping officieel geopend. Er wordt gezongen, gegeten en muziek gemaakt rondom het kampvuur. De zaterdagochtend volgt met een plons in de sloot. Je kunt vervolgens yoga doen, twee vaders geven een voetbalkliniek, een groepje meiden organiseert ‘Camping Got Talent’ en er zijn Expeditie Robinson-spellen. De avond eindigt met silent disco”, aldus Erica. Ook zondag is een actieve dag, die traditiegetrouw wordt afgesloten met een bingo.

Verbroedering

De Buurtcamping levert volgens Erica en Gerrit veel magische momenten op. Gerrit: “In coronatijd wilden een aantal Syrische dames op hun muziek met ons dansen. Er werd een rood-wit afzetlint verknipt, zodat iedereen op anderhalve meter van elkaar kon blijven. De dj draaide de muziek en de meiden stonden te midden van een grote cirkel die was ontstaan en iedereen danste daaromheen. Het was heel beladen door die anderhalve meter, maar het zorgde voor verbroedering op allerlei vlakken.”

Ik merkte hoe blij hij was met zijn contacten door de camping. Hij vond nieuwe maatjes.

Ook na weekend contact

Ook na het campingweekend houden buurtbewoners contact, vertelt Erica: “Er waren lange tijd twee mannen die De Buurtcamping op een bankje in het park van een afstandje bekeken. Zij spraken hier al jaren af als vrienden. Daar hebben wij op ingespeeld, door gewoonweg met hen in gesprek te gaan. Uiteindelijk zijn ze onderdeel van de organisatie geworden en waren ze niet meer weg te denken. Eén van de mannen is onlangs helaas overleden. Toen merkte ik hoe blij de ander was met zijn contacten door de camping. Hij vond nieuwe maatjes.” Voor wie niet geheel mee kan of wil doen, is de camping ook open voor mensen die alleen even willen kijken of een drankje doen. Zo is er ook contact gelegd met de dagbesteding om de hoek en het bejaardentehuis.

Eigen buurtcamping opzetten

Erica: “Als je een camping bij jou in de buurt wilt opzetten, kun je je bij de landelijke organisatie aanmelden. De eerste twee jaar doe je dat in ieder geval onder hun vleugels. Daarna zijn ze altijd bereid je te helpen.” Gerrit waarschuwt wel lachend: “Als je eenmaal met het buurtcamping-virus bent aangestoken, kom je er niet meer vanaf.”

Ben jij benieuwd naar De Buurtcamping? Ga naar de Debuurtcamping.nl om te kijken of er een camping bij jou in de buurt is.

Juni 2022