Michel: "Een plek kunnen bieden waar mensen verbinding vinden, is het mooie van mijn werk als woonconsulent"

De meesten zijn er om met andere buurtgenoten een praatje te maken over de politiek of het weer. Het is een simpel idee, maar het wijkkoffie-uurtje in wijkgebouw De Gong in Etten-Leur is een hit. De deur staat open voor iedereen die om een praatje verlegen zit. Initiatiefnemer Michel Kieneker is er ook wekelijks te vinden. “Al komen er maar drie mensen opdagen, dan is het voor mij alsnog een succes. Een plek kunnen bieden waar mensen verbinding vinden, is het mooie van mijn werk.”

Michel werkte 31 jaar bij de politie, waarvan de laatste vijf jaar als wijkagent. Inmiddels is hij woonconsulent bij woningcorporatie Alwel. Vanuit die functie nam hij het initiatief voor het wijkkoffie-uurtje.

Michel Kieneker
Beeld: ©Privéfoto

Het is steeds meer gaan leven

Het moest een laagdrempelige plek worden waar buurtbewoners bij elkaar konden komen. “We hebben gewoon mensen gebeld en kaartjes gestuurd met de vraag: wil je ergens over praten?”, vertelt Michel. “Door op die manier open te staan en er elke week te zijn, is het steeds meer gaan leven. Op sommige middagen zijn er wel vijftien mensen aanwezig.” Michel is er ook om door te verwijzen naar een zorgprofessional als er iets aan de hand is. Een open gesprek maakt de drempel naar ondersteuning lager.

Het warme contact is waar het om draait voor Michel. “Een vriendelijk woord breekt al snel het ijs, waardoor we makkelijker in gesprek komen over waar iemand mee zit. En mogelijk iets voor die persoon kunnen betekenen. Het voelt bijzonder elke keer als mensen oprecht reageren. Zo zat ik eens naast een eenzame, oudere dame. Heel onverwacht pakte ze met twee handen mijn linkerhand vast, keek mij aan en zei: ‘Ik vind het zo fijn dat je dit doet.’ Daar doe ik het voor.”

Iets doen voor een ander is aanstekelijk

De koffiemiddag blijkt een katalysator te zijn voor het opbouwen van een band. “We zien dat de mensen die hier komen elkaar steunen en er echt voor elkaar zijn”, vertelt Michel. “Ik vind het te gek dat er pas geleden zoveel mensen wilden helpen met cupcakes bakken en het uitdelen van erwtensoep als onderdeel van een buurtactie die we voor bewoners hadden georganiseerd.”

Ik vind het te gek dat er pas geleden zoveel mensen wilden helpen met cupcakes bakken en het uitdelen van erwtensoep als onderdeel van een buurtactie.

Die onderlinge steun en de blije gezichten maken het initiatief tot een succes. En het staat niet op zichzelf. Sinds kort is de koffiemiddag ook in een andere wijk van Etten-Leur gestart. “Wat mij betreft blijven we dit verder uitdragen”, aldus Michel. “We zien dat het werkt. Iets doen voor een ander is aanstekelijk.”

Juni 2023