Voorkomen beter dan genezen

Goede sociale contacten zijn belangrijk. Als je goede sociale contacten hebt, ben je minder vaak eenzaam. Het versterken van je sociale netwerk is een goede manier om eenzaamheid te voorkomen.

Sociaal netwerk

De meeste mensen bouwen tijdens hun leven een heel netwerk op van familie, vrienden, buurtgenoten, collega’s, kennissen of mensen die je bijvoorbeeld kent via de sportclub. Mensen die ‘hallo’ zeggen op straat. Deze groep mensen vormt jouw sociaal netwerk. Bij de een is het netwerk groter dan bij de ander.

Je netwerk verandert

Je sociale contacten veranderen tijdens je leven. Grote levensveranderingen zoals een echtscheiding, verhuizing, het verlies van je baan, een verandering van studie of verlies van mobiliteit hebben grote invloed op je netwerk. Sommige relaties verwateren en vallen weg, anderen blijven of worden juist sterker. Een buurvrouw wordt bijvoorbeeld een vriendin en sommige jeugdvrienden verhuizen en verdwijnen uit je leven.

Het hebben van een sterk en stabiel sociaal netwerk is erg belangrijk bij het omgaan met grote veranderingen.

Steun

Niet alle contacten die je hebt, zijn even hecht of betekenisvol. De één staat dichter bij je dan een ander. Een afwisselend netwerk van verschillende type contacten is een goede buffer tegen eenzaamheid. En juist in tijden dat je het moeilijk hebt, is een sterk sociaal netwerk belangrijk. Op de momenten dat het nodig is, geef jij steun aan hen en zij aan jou. Dat is een fijne situatie voor de ander en jou.

Sociale contacten onderhouden en nieuwe contacten maken

Dit kun je doen als je je sociale contacten wilt verbeteren of als je nieuwe mensen wilt leren kennen:

  • Bedenk welke mensen voor jou belangrijk zijn en waarom.
  • Geef deze mensen genoeg tijd en aandacht.
  • Ga naar plekken waar je mensen kunt ontmoeten.
  • Doe mee aan activiteiten die je leuk vindt.
  • Doe iets voor een ander of voor een goed doel. Bijvoorbeeld als vrijwilliger.
  • Luister goed naar iemand met wie je goed contact wil.

Goede sociale contacten krijgen gaat niet vanzelf. Je moet er moeite voor doen en het kost tijd. De ander moet ook contact met jou willen.

Als het niet lukt om goede sociale contacten te maken

Je kan hulp vragen: aan mensen in je omgeving met wie je al goed contact hebt en verder bijvoorbeeld aan je huisarts, een wijkteam of een psycholoog.