Tips als je een ander wilt steunen
Iedereen wil zich graag goed voelen. En iedereen gunt dat een ander zich ook prettig voelt. Toch voelen veel mensen zich eenzaam. Een steuntje in de rug kan dan een verschil maken. Op deze pagina lees je hoe je dat aanpakt.
Wat zijn momenten om extra op te letten?
Als je erop let, zijn er duidelijk aanwijsbare momenten waarop iemand zich eenzaam kan voelen. Bijvoorbeeld als een geliefde komt te overlijden, bij een scheiding, als iemand verhuist of als iemand met pensioen gaat en collega’s niet meer dagelijks ziet. Maar eenzaamheid kan ook bij mooie gebeurtenissen opspelen, zoals de geboorte van een kind. Door het jaar heen zijn er momenten waarop iemand zich extra alleen kan voelen, zoals tijdens de feestdagen, de zomerperiode of een dag die speciale herinneringen oproept.
Spreek iemand aan
Ken je iemand bij wie je eenzaamheid herkent? Bijvoorbeeld een familielid, vriend of buurtgenoot? Dan is het fijn om diegene weer op weg te helpen. Dat kan al heel simpel: spreek diegene aan en vraag hoe het ermee gaat zonder over eenzaamheid te beginnen. Dat is namelijk een best lastig onderwerp om over te praten. Misschien kan dat later, maar het hoeft niet. Nodig iemand uit om erop uit te gaan voor een kopje koffie of ga zelf op bezoek. Of doe samen een klusje en maak daarbij een praatje; dat kan overal over gaan.
Gesprekstips
- Wil je in het gesprek wat serieuzer worden? Dan kun je bijvoorbeeld vragen: “Hoe gaat het nu écht met je?” Of: “Hoe voel je je?”
- Stelt iemand zich niet open? Dring dan niet aan. Gevoelens mag iemand natuurlijk voor zich houden. Richt je op wat er wel is, welke verbinding iemand wel voelt of wil maken. Daar praat iemand vast makkelijker over.
- Experts geven vaak de volgende tips: geef geen adviezen, daar zitten veel mensen niet op te wachten. En oordeel niet. Erken het gevoel. Zeg bijvoorbeeld: “Wat vervelend dat je je rot voelt.” Vraag bijvoorbeeld hoe je een ander kunt helpen, wat de ander nodig heeft.
En vaak is gewoon het belangrijkste: luister.
Tips voor het vervolg
Snel iets leren over omgaan met eenzaamheid
Dat doe je makkelijk met de online trainingen van Humanitas. Over hoe je meer kunt betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt. Of over omgaan met emoties en het versterken van een sociaal netwerk.
Leer hoe je een jongere kunt helpen
De website de-checkers.nl van Mind US is er voor volwassenen die er willen zijn voor jongeren die niet lekker in hun vel zitten.
- Hoe herken je dat iemand niet lekker in z’n vel zit?
- Wat verstaan jongeren onder een goed gesprek?
- Hoe help je iemand verder?
Schakel eventueel professionele hulp in
Denk je dat het fijn is als een professional eens komt praten? Gemeenten hebben wijkteams of sociaal werkers. Meer informatie over professionele hulp