Jouw eenzaamheidsgevoelens doorbreken
Meestal kun je wat aan eenzaamheid doen. Jijzelf kan het beste bepalen wat voor jou kan helpen om eenzaamheidsgevoelens te doorbreken. Want eenzaamheid verschilt sterk van persoon tot persoon. Er zijn professionals en ervaren vrijwilligers die je daarbij kunnen ondersteunen.
Je kunt wat aan eenzaamheid doen
Eenzaamheid is een rotgevoel. Zorgen dat je onder de mensen bent kan soms even helpen. Maar voor wie zich vaak en sterk eenzaam voelt is dat niet genoeg. Eenzaamheid gaat niet vanzelf over. Daar moet je wat voor doen. Door te proberen nieuwe contacten aan te gaan. Of door bestaande contacten te verbeteren. Of uit te vinden wat je mist in je sociale leven. Is dit makkelijk? Voor veel mensen niet. En het kan ook spannend zijn. Het is een kwestie van volhouden en vaak meerdere stappen zetten - tot je de juiste stap gevonden hebt.
Iets leuks doen en daarbij sociale contacten opdoen? Kijk hier voor activiteiten.
Zelf mee aan de slag
Eenzaamheid is iets waar je zelf mee aan de slag moet gaan. Hulp van de omgeving kan helpen, maar uiteindelijk moet je zelf proberen de eenzaamheid te doorbreken. Zonder eigen inzet en motivatie lukt het niet. Al is het alleen maar omdat anderen van buitenaf niet kunnen zien dat je je eenzaam voelt.
Eerste stap
De eerste stap is je er ‘bewust van te worden’ dát die eenzaamheidsgevoelens er zijn. Dat is misschien moeilijk, maar wel noodzakelijk om oplossingen te zoeken die eenzaamheid kunnen verminderen. Misschien heb je al gelezen over mogelijke oorzaken voor eenzaamheid of heb je in de ervaringsverhalen iets herkend voor jezelf. Waar zit voor jou het gemis? In welke relaties je hebt? Of in de betekenis die ze hebben? Dan kun je bepalen wat je zou willen doen om dat gemis op te vullen.
Je aanpak
Als je hebt besloten in welke richting waar voor jou misschien een oplossing te vinden is, kun je kiezen hoe je het gaat aanpakken. Wil je zelf de stap zetten om bijvoorbeeld een eerste contact op te nemen of ergens heen te gaan? Of is steun prettig? Kun je in dat geval iemand uit je directe omgeving vragen of praat je liever met een onbekende, zoals een vrijwilliger of sociaal werker?
Verandering
De ervaring leert dat je om eenzaamheidsgevoelens te verminderen vaak iets moet veranderen. Het doorbreken van eenzaamheid is het doorbreken van bestaande patronen. In je situatie, je omgeving of bij jezelf. Een kleine verandering in je leven kan grote gevolgen hebben.
Verwachtingen
Je verwachtingen bepalen voor een deel je gevoelens van eenzaamheid. Mensen vergelijken hun eigen situatie vaak met die van anderen, met wat zij om zich heen zien. Soms helpt het je eigen verwachtingen van sociale contacten onder de loep te nemen. Ligt de lat wat te hoog?
Doorzetten
Eenzaamheid doorbreken kan een taai proces zijn. Dan is het een kwestie van volhouden en vaak meerdere stappen zetten om een beetje vooruit te komen. Ook kan je tegen teleurstellingen aanlopen. Minder eenzaamheid betekent vaak meer kwaliteit van leven. Een goede reden om in actie te komen!
Beter omgaan met eenzaamheid
Eenzaamheid is helaas niet altijd op te lossen. Soms is het te verminderen. Ook kan je doel zijn om te leren beter met eenzaamheidsgevoelens om te gaan.
Hulp en advies
- Kijk bij cursussen en trainingen die je een helpende hand bieden bijvoorbeeld om je netwerk te versterken, met je te praten of met een cursus.
- Op deze websites kun je contact met anderen zoeken, bijvoorbeeld om je verhaal te delen of ervaringen te lezen.
- Praktische tips om contact te maken.
- Iets leuks doen en daarbij sociale contacten opdoen? Kijk hier voor activiteiten.
- Soms is het nodig professionele hulp in te schakelen.