De aanpak monitoren

Door het verzamelen én op de juiste manier gebruikmaken van data krijg je zicht op de situatie van een uitvoeringspraktijk of doelgroep. Monitoren kan op verschillende manieren, kwalitatief of kwantitatief. Hoeveel tijd en geld dit kost is afhankelijk van het gekozen instrument

Dit stappenplan helpt om met monitoren de aanpak van eenzaamheid te verantwoorden aan de gemeenteraad. Je kunt van de verzamelde inzichten ook leren en de aanpak verbeteren. Monitoring kost tijd en geld, dus zorg ervoor dat er budget beschikbaar voor is.

Met de volgende 4 stappen zet je een plan van aanpak op om jouw aanpak tegen eenzaamheid te monitoren:

Tool: infosheet monitoring in het sociaal domein, zo kan het ook!

Gemeenten kiezen vaak voor vragenlijsten of meetinstrumenten die veel tijd kosten of voor administratieve lasten zorgen. Niet iets waar je direct energie van krijgt! Met de folder Monitoring in het sociaal domein - Zo kan het ook! reikt Movisie ideeën aan voor hoe het ook kan.

Verder gaan met de aanpak

De verzamelde informatie kun je niet alleen gebruiken voor de verantwoording aan de gemeenteraad, maar ook om er samen met doelgroepen en andere betrokken partijen van te leren: zitten we op het goede spoor, doen we de goede dingen en doen we de goede dingen goed? Ga in gesprek met de doelgroepen en met de lokale coalitie en bespreek met elkaar leer- en ontwikkelpunten, kansen en verbeteringen. Koppel de uitkomsten terug naar alle betrokkenen en vertaal ze naar: lopende projecten, vervolgaanpak, beleid of projectidee voor de toekomst.

Handreikingen

Bekijk de stappen in de handreiking: Monitoring en evaluatie van eenzaamheid van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Wil je monitoring niet alleen gebruiken voor verantwoording, maar ook voor leren, vergelijken en enthousiasmeren, bekijk dan de handreiking Het Vizier van Platform31.

Voorbeelden

Meer informatie?

Neem contact op met het programmateam via eenzaamheid@minvws.nl.