Lokaal beleid maken

Deze pagina helpt je op weg met een duurzaam eenzaamheidsbeleid.

In Nederland zijn gemeenten primair verantwoordelijk voor de aanpak van eenzaamheid. Maak als gemeente daarom werk van lokaal beleid om eenzaamheid tegen te gaan. Zoals de gemeente Terneuzen, die in samenwerking met het ministerie van VWS daarvoor een stappenplan heeft opgezet. Het stappenplan helpt gemeenten te starten met een lokale aanpak tegen eenzaamheid. Op deze pagina lichten we een aantal van deze stappen toe. 

Voordat je aan een stappenplan begint

De vijf pijlers

De 5 pijlers zijn de start van de lokale aanpak tegen eenzaamheid. Met deze pijlers richten gemeenten en lokale partijen een duurzame aanpak in waarin iedereen verantwoordelijkheid neemt.

De 5 pijlers maken het mogelijk om aanpakken te vergelijken en van elkaar te leren. Tegelijkertijd laten ze genoeg ruimte open voor een lokale invulling, passend bij de lokale situatie. De pijlers vormen de randvoorwaarden voor het stappenplan.

Door deze pijlers te onderschrijven, sluit je aan bij het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Dan krijg je desgewenst kosteloos ondersteuning van een Eén tegen eenzaamheid-adviseur bij het opstellen van een plan van aanpak en het vormen van een lokale coalitie. Geïnteresseerd? Mail eenzaamheid@minvws.nl.

Doe onderzoek

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen hoe het gesteld staat met eenzaamheid in jouw gemeente. In welke wijken speelt het meer of minder? Wat voor eenzaamheid speelt onder specifieke groepen inwoners? Het is belangrijk om hier bewust van te zijn voordat je een plan van aanpak opstelt. In het toolkitonderdeel bereiken en betrekken vind je handige tools om de demografie van je gemeente in kaart te brengen.

Maak een stappenplan

Een goed voorbeeld van hoe een gemeente is gekomen tot een plan van aanpak, is het stappenplan van gemeente Terneuzen. We lichten deze hier toe.

Vervolgstappen

In het stappenplan van Terneuzen komen na stap 4 nog meer stappen aan bod. Daar gaan we in de andere onderdelen van deze toolkit dieper op in.

Inspirerende praktijkverhalen

afbeelding Welzijn op Recept in 3 stappen

Welzijn op Recept

Niet alle gezondheidsklachten hebben een fysieke oorzaak. Soms ligt de oorzaak bij eenzaamheid, schulden of werkeloosheid. Dan kan Welzijn op Recept een oplossing bieden. De arts verwijst door naar welzijn. Deze infographic laat zien hoe Welzijn op Recept kan werken. Meer informatie vind je op de website van Welzijn op Recept.

Een vrouw zit aan tafel met een oudere man en vrouw en legt iets uit
Beeld: ©Haarlem Ontmoet

Hoe heeft Haarlem haar Lokale Coalitie duurzaam geborgd?

De gemeente Haarlem heeft sinds 2018 een Lokale Coalitie: Haarlem Ontmoet. Hoe zorgen ze voor langetermijncommitment? In gesprek met projectleider Magdalena Chu Kum en voorzitter van de regiegroep Jelle Buijtendijk. Lees het interview

Meer weten?

Neem contact op met het programmateam via eenzaamheid@minvws.nl.